Листя рослин
Багато видів листків виділяють фіброциди в процесі життєдіяльності. Ці летальні речовини мають антибактеріальні та протизапальні властивості, необхідні людині з моменту її появи на Землі. Оскільки життя людей у давні часи часто пов’язувалося з пораненням і травмами, то рослини, які отримували ліки, мусили мати властивості, щоб поставити людину знову на ноги.
◯ Дерева виділяють велику кількість фітонцидів і дарма люди заготовляють гілки дуба, берези, ліпи, ольхи, піхти, евкаліпти разом з листям для бананів. Нагріваючи листя й гілки, вони починають виділяти цю цінну речовину. А людина вдихає своє тіло, рятуючи від патогенних мікроорганізмів і грибків.
◯ Листя трави, дерев і кущів просто збирати і сушити, головне знати які з них отруйні, а які безпечні.
Дехто вважає, що листя ягід містить майже той самий хімічний склад, що й ягоди, але дешевше. Коли вони сплять, то втрачають свою вагу і стають більш простими та непримітними в заготовці.
✔ Окрім застосування самих листків, можна використовувати сік, отриманий з них. Можна не задумуючись згадати про соку алое, який відрізняється завидними заживаними рисами, його застосовують не тільки зовні, але й приймають всередину при гастритах і серйозних захворюваннях шлунково-кишеного тракту. А в Україні використовують сока лопуха, який відновлює роботу ендокринної системи і має антисептичні властивості.
✔ Звичайно отримання соку з листя це « ідеальний» метод, сучасна медицина застосовує метод вакуумної екстракції рідини рослини. При цьому методі клітини не травмуються, як при отриманні соку, а добуваються цільними і, по суті, цитоплазмою, яка при правильному технологічному процесі не вимагає консервації термообробкою, спиртом або якимось іншим способом.
◯ Листя деяких рослин можна піддати ферментації, проводячи підсмажену підсмажену підсмажену порому, щоб отримати більш придатну сировину для приготування чайного напою. Листя малини, смородини, їжаки, кипрея, зібрані в першій половині літа є найприємнішими, листя земляники, зібрані на початку осені найкраще підійдуть для ферментації і приготування ароматного і корисного чаю.
✔ Найстарший представник флори, реліктове дерево гінкго, листя якого використовують для поліпшення функціонування мозку. Дерево може жити в середньому до двох тисяч років, а деякі дерева досягають 2500 років. Тут можна спостерігати зв'язок з поняттям довголіття, адже часто воно популярне при лікуванні старих проблем зі здоров'ям, як правило- слабоумство.
◯ Дим, що виділяється під час спалювання листя деяких видів рослин, як - от шалфей, тім’ян, лаванда, тисячелистник, коров’як, м’ята, меліса, розмарин, дягіль, можвельник під час окурювання приміщень дезінфікує повітря.
✔ Крім того, листки використовують у кулінарії, список яких можна вести до нескінченності. Такі унікальні рослини, як стевія, взагалі використовуються як цукрів.
І важко перелічити властивості лікарських рослин і рослин:
Глистигінні,
сечогінні,
Жертовні,
от запоров,
тахікардії,
Недоліки.
✔ Вчені пишуть наукові праці недармо, але все ще залишається багато нерозкритих таємниць і таємниць рослинного світу.
- 1-134
- 1-133
- 1-132
- 1-131
- 1-130
- 1-12950
- 1-128
- 1-127
- 1-126
- 1-125
- 1-124
- 1-121
- 1-120
- 1-119
- 1-118
- 1-117
- 1-116
- 1-115
- 1-114
- 1-113
- 1-112
- 1-111
- 1-108
- 1-107
Многие Листья растений в процессе жизнедеятельности выделяют фитонциды. Это летучие вещества, обладающие антибактериальными и противовоспалительными свойствами, которые были необходимы человеку с момента его появления на Земле. Поскольку жизнь человека в давние времена часто была связанна с получением ранений и травм, то и лекарственные растения требовались со свойствами способными поставить человека снова на ноги.
Деревья же выделяют фитонциды в больших количествах и не даром люди заготавливают ветки дуба, березы, липы, ольхи, пихты, эвкалипта вместе с листьями для бани. При нагреве листья и ветки начинают выделять это ценное вещество. А человек вдыхая его укрепляет свое тело, избавляя от патогенных микроорганизмов и грибков.
Листья трав, деревьев и кустарников просто собирать и сушить, главное знать какие из них ядовитые, а какие безопасные.
Существует мнение, что листья ягодных кустарников содержат в себе практически тот же химический состав, что и ягоды, однако стоят в разы дешевле. При сушке они теряют меньше в весе и более просты и неприхотливы в заготовке.
Помимо применения самих листьев можно применять сок, полученный из них. Можно не задумываясь вспомнить о соке алоэ, который отличается завидными заживляющими качествами, его применяют не только наружно, но принимают внутрь при гастритах и серьезных заболевания х желудочно-кишечного тракта. А в Украине распространено применение сока лопуха, который восстанавливает работу эндокринной системы и обладает антисептическими свойствами.
Конечно получение сока из листьев это «дедовский» способ, современная медицина применяет способ вакуумной экстракции жидкости растения. При этом способе клетки не травмируются, как при получении сока, а добываются цельными и по сути являясь цитоплазмой, которая при правильном технологическом процессе не требует консервации термообработкой, спиртом или каким-либо другим способом.
Листья некоторых растений можно подвергнуть ферментации проведя обжарку или обработку паром, получив более пригодное сырье для приготовления чайного напитка. Листья малины, смородины, ежевики, кипрея, собранные в первой половине лета являются самыми ароматными, листья земляники, собранные в начале осени лучше всего подойдут для ферментации и приготовления ароматного и полезного чая.
Отдельно нужно упомянуть самого древнего представителя флоры, реликтовое дерево гинкго, листья которого применяют для улучшения мозговой деятельности. Дерево может жить в среднем до двух тысяч лет, а некоторые деревья достигают возраста 2500 лет. Тут можно наблюдать связь с понятием долголетия, ведь часто оно востребовано при лечении старческих проблем со здоровьем, как правило- слабоумия.
Дым выделяемый при сжигании листьев некоторых видов растений, таких как шалфей, тимьян, лаванда, тысячелистник, коровяк, мята, мелисса, розмарин, дягиль, можжевельник при окуривании помещений дезинфицирует воздух.
Также листья используются в кулинарии, перечень которых можно вести до бесконечности. Такие уникальные растения как стевия и вовсе применяются как сахарозаменитель.
И трудно перечислить свойства листьев лекарственных растений и трав: глистогонные, мочегонные, желчегонные, от запоров, тахикардии, бессонницы и прочего.
Не даром ученые пишут научные работы, но при этом еще остается масса нераскрытых секретов и тайн мира растений.