Ягоди
- 1-093
- 1-091
- 1-090
- 1-087
- 1-084
- 1-083
- 1-082
- 1-081
- 1-080
- 1-080С05
- 1-077
- 1-080С1
- 1-091С1
- 1-07405
- 1-075
- 1-074
- 1-0741
- 1-078С1
- 1-091С105
- 1-078С05
- 1-08410
- 1-084500
- 1-083500
- 1-09350
У сучасному світі ягоди розглядають як невичерпне джерело вітамінів, макро- та мікроелементів, органічних кислот, ароматичних сполук та багатьох інших, цінних для людини речовин, що зміцнюють здоров'я та підвищують працездатність.
Народна медицина розглядає як оздоровчий засіб не тільки їстівні ягоди, але також і нес'їдобні, наприклад, ягоди ялівцю, жостеру, бузини.
Переважна більшість їстівних ягід суттєво покращує роботу травної системи, можливо тому й виникли такі народні «похідні» продукти як пеммікан, що містить м'ясо з додаванням великої кількості ягід.
Можна ягоди купити і вивести цілу ягідну азбуку властивостей, адже кожна маючи масу переваг має яскраво-виражені.
Барбарис – зупиняє кровотечі, уповільнюють процеси старіння, знижує температуру тіла, попереджають туберкульоз, ревматизм та цукровий діабет.
Брусниця – усуває запалення сечовидільної системи: допомагає при циститі, пієлонефриті, попереджає розвиток цукрового діабету, перешкоджає утворенню атеросклеротичних бляшок у стінках судин, покращує відтік жовчі з організму, за рахунок чого знижується ризик захворювань печінки та ШКТ.
Бузина – нормалізує роботу залоз внутрішньої секреції, активізує їх функції.
Виноград – прискорюють засвоєння глюкози, попереджають хронічні патології органів шлунково-кишкового тракту.
Чорниця - ефективна у боротьбі з атеросклерозом, гіпертонією та ангіною.
Вишня – регулює згортання крові, зменшує ризик тромбозу.
Ожина – попереджає авітаміноз, робить людину більш стійкою перед вірусними захворюваннями, допомагає швидко відновитися після перенесених хвороб та операцій.
Жостер – тонізують та покращують функцію кишечника, діючи дуже дбайливо.
Суниця – зупиняє кровотечі за надмірної ламкості судин.
Калина позитивно впливає на серцево-судинну систему, що регулюють артеріальний тиск.
Полуниця - позитивно впливає на активність головного мозку, кровоносні судини, попереджає розвиток діабету 2 типу та ожиріння.
Журавлина - знищує деякі штами вірусів, проти яких неефективні медикаментозі.
Аґрус – позитивно позначається на розумових здібностях людини: покращує пам'ять, попереджає хворобу Альцгеймера.
Малина розріджує кров і знижує температуру.
Ялівець – покращує роботу нирок, його використовують як сечогінний засіб при набряках, водянці, слабкості сечового міхура, сечокам'яної хвороби, він дезінфікує сечові шляхи.
Морошка – усуває набряки та виводить зайву рідину з організму, зміцнює нервову систему за рахунок високого вмісту; вітамінів групи В, прискорює відновлення після тяжких хвороб, знімає втому та нормалізує настрій.
Обліпиха – уповільнює процеси старіння в організмі: зменшує ламкість волосся та нігтів, попереджає вікове погіршення зору.
Горобина – позитивно впливає на стан шкіри – робить її більш пружною та еластичною.
Смородина – допомагає нівелювати симптоми псоріазу.
Терн - має потужну протимікробну властивість, завдяки чому його використовують при харчових отруєннях.
Черешня – здатна знизити артеріальний тиск.
Чорниця – зберігає гостроту зору, покращує пам'ять, зміцнює імунітет, знижує ризик захворювань серця, допомагає нормалізувати мікрофлору кишечника.
Шипшина - загоює виразки на поверхні слизових і купує симптоми ШКТ-захворювань, прискорює регенерацію тканин.
Застосовуючи ягоди потрібно чітко розділяти отруйні та неотруйні, оскільки деякі з них вкрай небезпечні.